Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu kapsamda kişinin fiziksel sağlığı, ruhsal sağlığı ve sosyal sağlığı bir bütün olarak ele alınmak durumundadır.
Günümüzde büyük ölçüde kronik sorunlar ile uğraşmaktayız ve kronik sorunları hastalık olmaktan çok bir süreç olarak ele almak daha doğrudur. Bu durumda da bir hastalığın tedavisinden çok, bir sürecin yönetimi söz konusudur.
İster hipertansiyon olsun, ister şeker hastalığı, isterse koroner kalp hastalığı, kronik ritim bozuklukları veya kolesterol yüksekliği; bu sorunların tümü birbirleriyle şu veya bu şekilde ilişkilidir. Bu sorunların tümü herhangi bir belirti vermeden önce uzun süre sessiz ama tespit edilebilir şekilde bulunur ve genellikle de herhangi bir belirti vermeleri durumunda artık bazı şeyleri düzeltmek zorlaşır.
Kişinin bu sorunlarını sadece fiziksel olarak ele almak hem tanı koymak, hem de sonraki sürecin yönetimi açısından yetersizdir. İnsanı fiziksel, psikolojik ve sosyal altyapısıyla ele almak gerekir. Sadece mevcut sorunu çözmek yetmez, yeni olabilecek sorunları önlemek ve geçmiş sorunların yarattığı hasarları da olabildiğince ve çok boyutlu olarak düzeltmek gerekir.
İnsanı fiziksel, psikolojik ve sosyal yapısıyla bir bütün olarak ele alıp risklerini saptama ve yaşam düzenini bütünsel olarak bütün şekilde yönetme kavramına “Bütüncül Tıp” adı verilmektedir. Bütüncül tıp uygulamaları da ancak bütüncül tıbba hakim hekim ve merkezlerce gerçekleştirilebilir.
İyileşebilmek önemli, peki ya mevcut sağlığı korumak? Toplum sağlığını koruyabilmenin bireysel farkındalıktan geçtiğine, köklü değişikliklerin bu şekilde yapılabileceğine inanıyoruz. Çözüm önerimiz ise bireylerin kendi sağlıklarıyla ilgili riskleri saptaması, önlenebilir hastalıklara karşı yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi ve bilgi kirliliğinin önlenmesine katkı sağlaması.
Sağlıklı yaşam hedeflerimizi en iyi şekilde anlatabilmek, bu hedefleri görünür kılmak ve şeffaf verilerle halkımızla paylaşabilmek için Türkiye’nin ilk dinamik logosunu hayata geçirdik. Sağlık, tam bir iyilik hâli. Çalışmalarımızla paralel olarak, düzenli aralıklarla verileri değişecek olan bu logo da Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı üç boyutta (Fiziksel Sağlık, Mental Sağlık ve Sosyal Sağlık) hedeflediğimiz farkındalık oranını ölçecek. Farkındalık arttıkça veya azaldıkça logomuz değişecek.
Unutma, %100 oranlarına ulaşmak hepimizin elinde.